Infinna-kuidun kehittäjät palkittiin työstään tekstiiliteollisuuden kestävän kehityksen eteen. Kierrätystekstiileistä valmistettava kuitu voi muuttaa muotiteollisuuden toimintaa ja kuluttajien käyttäytymistä merkittävällä tavalla.
Tekstiiliteollisuuden hiilijalanjäljeksi on arvioitu jopa 10 prosenttia maailman kaikista päästöistä, ja yhden t-paidan valmistus nielee 2700 litraa vettä. Käytettyjen tekstiilien jatkokäyttö muodostaa oman ongelmansa, sillä käytetyistä tekstiileistä noin 87 prosenttia päätyy kaatopaikalle. Tekstiiliteollisuus kaipaa kestävämpiä toimintamalleja ja kierrätyskuidut voivat osaltaan tukea kestävyysmurroksessa.
Tiina ja Antti Herlinin säätiön, Maj ja Tor Nesslingin säätiön ja Svenska litteratursällskapet i Finlandin rahoittama Sininen pallo -ympäristöpalkinto myönnettiin 25.1.2023 Ali Harlinille ja Petri Alavalle Infinna-kuidun kehittämisestä ja tuotteistamisesta. Ali Harlin työskentelee VTT:llä tutkimusprofessorina ja Petri Alava on Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja.
Infinna ratkaisee tekstiilijätteen ongelmaa, lisää muotiteollisuuden ja kuluttajien tietoisuutta kierrätysmateriaaleista ja vähentää neitseellisen puuvillan tarvetta.
“Infinna on puuttuva lenkki tekstiilien materiaalinkierrätyksessä. Se mahdollistaa aivan uudenlaisen kierrätykseen perustuvan teollisen ekosysteemin”, kertoo Ali Harlin.
Kierrätystekstiilien avulla voidaan muuttaa muotiteollisuutta ja kuluttajien käyttäytymistä
Myönnetty 100 000 euron arvoinen palkinto on henkilökohtainen kunnianosoitus innovaattoreille, jotka ovat onnistuneet skaalaamaan ympäristötekoja mittakaavaan, joka voi muuttaa kuluttajien käyttäytymistä.
“Isot muotijätit voivat kierrätyskuitujen avulla muuttaa toimintaansa kestävämpään suuntaan ja palvella niitä kuluttajia, jotka eivät muuten välittäisi kestävyyskysymyksistä. Kierrätyskuidut ovat kuitenkin vain yksi osa laajempaa tekstiiliteollisuuden kestävyysmurrosta”, sanoo vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme Aalto-yliopistosta, joka oli mukana valitsemassa Sininen pallo -palkintoehdokkaat.
Infinna-kuitua valmistaa Harlinin ja Alavan perustama Infinited Fiber Company. Yritys on solminut pitkälle tulevaisuuteen ulottuvia yhteistyösopimuksia globaalien muotijättien kuten Patagonia, H&M, Inditex ja PVH kanssa.
“Haluamme tehdä tekstiilien kiertotaloudesta arkipäiväistä niin, että jokaisella on mahdollisuus ostaa tekstiilejä, joiden tekemiseen ei ole tarvinnut käyttää neitseellisiä raaka-aineita”, sanoo Petri Alava.
Voiko kulutuskeskeinen muotiteollisuus koskaan olla kestävää? Tervetuloa seuraamaan keskustelutilaisuutta ke 25.1.2023
Keskiviikkona 25.1.2023 klo 16–18.30 järjestettävässä palkinnonjako- ja keskustelutilaisuudessa Ali Harlin, Petri Alava, Minna Halme ja Eetti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Salonen kokoontuvat keskustelemaan siitä, voiko muodin kuluttamisesta tehdä kestävää. Mitä muuta tarvitaan kuin kierrätyskuituja? Tervetuloa seuraamaan keskustelua striimin päähän tai paikan päälle Puistokatu 4:ään – tieteen ja toivon taloon.
Palkintojuhlan striimiin pääset tästä
Tilaisuuden ohjelma:
16.05 Avauspuheenvuoro: Tiina Herlin, varapuheenjohtaja, Tiina ja Antti Herlinin säätiö
16.15 Keskustelu: Mikä on menestyksen mitta ekologisen kriisin aikana?
HS Vision toimittaja Elina Lappalainen, Onego Bion toimitusjohtaja ja Sininen pallo 2021 palkittu Maija Itkonen, Vaisalan hallituksen jäsen Ville Voipio
16.45 Keskustelu: Millaista menestystä rahoitetaan ja miksi?
Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola ja pääomasijoittaja Timo Ahopelto, Lifeline Ventures
17.15 Palkinnonjako
17.35 Keskustelu: Voiko muotiteollisuus menestyä vastuullisesti?
Vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme Aalto-yliopistosta, Eetti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Salonen, Infinited Fiberin perustajat Petri Alava ja Ali Harlin
18.30 Tilaisuus päättyy
Mikä on Sininen pallo -ympäristöpalkinto?
Vuonna 2021 lanseerattu Sininen Pallo -ympäristöpalkinto myönnetään uraauurtavasta teknologiasta tai tieteellisestä tutkimuksesta, joka tarjoaa skaalautuvia tai monistettavia ratkaisuja ympäristö- ja ilmastokysymysten meille asettamiin suuriin haasteisiin.
Palkintoehdokkaat valitsee säätiöiden ulkopuolinen asiantuntijaraati. Vuoden 2022 asiantuntijaraatiin kuuluivat Onego Bion toimitusjohtaja ja Gold & Green Foodsin perustaja Maija Itkonen, vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme Aalto-yliopistosta, ympäristöjohtamisen ja -talouden professori Lassi Linnanen sekä YK:n ympäristöohjelman asiantuntija Siiri Mäkelä.
Lisätietoja:
Harri Lammi, ympäristöhankkeiden johtaja, Tiina ja Antti Herlinin säätiö
+358 50 383 1822
[email protected]