”Äiti tekee työkseen tietokoneella kirjoittamista” Tutkijan työ heijastuu perhe-elämässä

Artikkelit
VTT

VTT:n tutkija Elina Pääkkönen hymyilee, kun puheenaiheeksi nousee tutkijan työn ja perhe-elämän yhdistäminen. Kahden pienen pojan ja koiran arkea yhdessä aviomiehensä kanssa pyörittävä perheenäiti elää parhaillaan ruuhkavuosia. Kiireestä huolimatta VTT:llä tutkijana työskentelevä Pääkkönen vaikuttaa päällisin puolin tyytyväiseltä.

- Aika usein pitää sumplia aikatauluja, ja jos jostain pitää tinkiä niin ehkäpä omista harrastuksista. Aiemmin yksin asuessa aika tuntui olevan usein kortilla, mutta se aika vaikuttaa nyt melko leppoisalta nykymenoon verrattuna, Pääkkönen nauraa.  

Onneksi liukuvat työajat helpottavat arkea monella tapaa. Kesälomien ja työaikataulujen sovittaminen lasten hoitoaikatauluihin on toiminut hyvin. Vertaistukea löytyy myös muista työkavereista, sillä Pääkkösen mukaan kokemuksia työn ja lastenhoidon tasapainottelusta jaetaan niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten kollegoiden kanssa.

Tee työtä, jolla on tarkoitus

Pääkkösen koulutustausta on paperi-ja sellualalta. Hän aloitti tutkimustyönsä aluksi erilaisien paperisovelluksien parissa. Nykyään hän tutkii uusien kuitutuotteiden mahdollisuuksiaja esimerkiksi sitä, olisiko vaahdotetuista kuitumateriaaleista styroksin korvaajaksi. 

Yksi VTT:n missioista on olla tukemassa yrityksiä niiden siirtyessä kohti kestäviä raaka-ainevalintoja, prosesseja ja tuotteita. Pääkkönen kokee oman työnsä tärkeäksi tulevaisuuden materiaalien kehittämisessä.

- On ennustettu, että vuoteen 2050 mennessä meressä on enemmän muovia kuin kaloja. Entäpä jos voisimme muuttaa tämän kurssin ja tarjota tätä kautta myös lapsillemme puhtaammat vesistöt? Työn merkityksellisyys kasvaa, jos kokee voivansa tehdä maailmasta edes hivenen paremman paikan.

Kansainvälinen ura - Uhka vai mahdollisuus?

Tutkijan työnkuvaan liittyy itse tutkimustyön ohella paljon muutakin. Tilaisuuksiin ja alan konferensseihin osallistuminen on osa laajaa tehtävänkuvaa, joka luonnollisesti verottaa aikaa perheeltä. Työmatkojen määrää joutuu vähän väliä puntaroimaan. Myös ulkomaille matkustaminen voi olla uran kannalta Pääkkösen mukaan "uhka tai mahdollisuus".

- Onneksi meillä VTT:llä voi vaikuttaa siihen, paljonko vuodessa tulee reissattua. Esimiehet eivät suoranaisesti velvoita tätä tutkijoilta, muttakyseessä on kuitenkin oman uran kehittäminen. On totta, että oman uran kehityksen kannalta on tärkeää verkostoitua ja kasvattaa omaa osaamistaan. Usein tämä vaatii myös matkustamista.

Tutkijoilla on usein mahdollista päästä ulkomaille tutkijavaihtoon toiseen tutkimuslaitokseen eli niin kutsutulle ulkomaan komennukselle. Pääkkönen on itsekin pohtinut vaihdon mahdollisuutta.

- Luulen, että ulkomaan tutkijavaihto voisi olla todella rikas kokemus koko perheelle. Useat kollegani ovat toimineet näin ja muuttaneet joksikin aikaa ulkomaille perheen kanssa. Antoisa kokemus kehittää myös lapsien kielen kehitystä, pohtii Pääkkönen.

Entä mitä Pääkkösen omat lapset tuumaavat tutkijaäidin työstä?  Ymmärtävätkö 3- ja 5-vuotiaat pojat, mitä äiti tekee työkseen?

- Jos he pääsevät kotona tietokoneen äärelle, he naputtavat wordia ja julistavat "MINÄ TEEN TÖITÄ!" Ilmeisesti äiti tekee työkseen jotain tuon tapaista, tietokoneella istumista ja kirjoittamista, mikä on tavallaan totta, nauraa Pääkkönen.

Tutkijan työllä on ollut jotain vaikutusta perheen lapsiin. Pääkkösen vanhin poika on ilmoittanut aikeistaan alkaa isona tutkijaksi, dinosaurusten fossiilien tutkijaksi tarkalleen.

- Olemme yrittäneet etsiä takapihalta fossiileja, ihan vielä ei ole tärpännyt, mutta pääasia että innostusta riittää!  Täytyy sanoa, että parasta äitiydessä on puhdas ja vilpitön rakkaus, joka on aika ainutlaatuista.

 

Toivottamme kaikille hyvää äitienpäivää!

Jaa