Kertakäyttöisistä kuitukankaista ympäristöystävällisempiä: tulevaisuuden kuitukankaat valmistetaan energiatehokkaasti biopohjaisista ja kierrätetyistä materiaaleista

Uutiset, Lehdistötiedote

Kuitukankaiden tarve kasvaa jatkuvasti erityisesti hygieniatuotteissa ja lääketieteessä. Tällaiset kuitukangastuotteet, kuten kasvomaskit, ovat usein kertakäyttöisiä. Suomella on mahdollisuus toimia edelläkävijänä vastuullisempien kuitukankaiden kehityksessä. VTT:n koordinoiman Future of Nonwovens (FoN) -hankkeen tavoitteena on korvata vähintään puolet Euroopassa ja USA:ssa valmistetuista öljypohjaisista kuitukankaista ekologisilla, biopohjaisilla ratkaisuilla.

Kuitukankaasta valmistettuja tuotteita on kaikkialla ympärillämme. Kuluttajien kasvava ympäristötietoisuus ja Euroopan komission kertakäyttöisten muovituotteiden SUP-direktiivi luovat kysyntää vastuullisille kuitukankaille. Lähes 80 % kuitukankaista on valmistettu öljypohjaisista materiaaleista.

VTT:n ja Business Finlandin Co Innovation -hanke tuo yhteen koko kuitukangasvalmistuksen arvoketjua edustavat yritykset: Suominen, Anpap, Valmet, Fortum, Metsä Spring, CH Polymers, UPM sekä Infinited Fiber Company. 

”Hanke kokoaa yhteen ainutlaatuisen osaamiskeskittymän, jossa luodaan Suomeen uusia liiketoimintamahdollisuuksia, työpaikkoja ja hyvinvointia. FoN-hankkeessa kehitetään biopohjaisia ja biohajoavia kuitukangasmateriaaleja havusellusta ja uusista selluloosapohjaisista tekstiilikuiduista, joita voidaan valmistaa myös käytetyistä T-paidoista ja farkuista. Lisäksi tutkimme biopohjaisten kemikaalien käyttöä sideaineena sekä vähäenergistä ilmarainausteknologiaa kuitukankaiden tuotannossa”, VTT:n erikoistutkija Taina Kamppuri sanoo.

Vastuullisesti tuotettujen kuitukankaiden markkina kasvaa nopeasti, 10–11 prosentilla vuosittain.  FoN-hankkeen myötä kuitukangasteollisuuden uudistamisen arvioidaan lisäävän Suomen vientiä 1,2 miljardilla eurolla vuoteen 2030 mennessä.

”Vastuullisuus ei ole enää kilpailuetu vaan välttämättömyys kertakäyttöisten tuotteiden markkinassa, jotta kasvavaan kysyntään ja elintasoon voidaan vastata luontoa tuhoamatta. Kukaan yritys ei kuitenkaan yksin voi saavuttaa näitä tavoitteita vaan koko arvoketjun on tehtävä yhteistyötä, jotta päästöjä saadaan vähennettyä ilman että tuotteen toiminnallisuutta tai kuluttajalle tärkeitä ominaisuuksia heikennetään. Täten onkin erittäin hienoa, että FoN-yrityskonsortio kattaa koko arvoketjun raaka-aineesta kuitukankaaseen asti, jolloin meillä on kaikki tarvittava teollinen osaaminen”, kertoo Suomisen tutkimus- ja kehityspäällikkö Miika Nikinmaa.

Jyväskylässä testattava ilmarainausteknologia säästää vettä ja energiaa

Osana hanketta VTT pyrkii yhdessä konsortiokumppaneiden kanssa laajentamaan ilmarainauksen soveltuvuutta ja monipuolisuutta kestävien kuitukankaiden ja kuitukomposiittien valmistusmenetelmänä. 

”Ilmarainauksen etuna on vedettömyys, jolloin myöskään kuivaamiseen ei kulu energiaa. Innovaatioita ja uusia ratkaisuja kuitenkin tarvitaan, jotta ilmarainausteknologialla tuotetuista kuitukankaista saadaan entistä korkealaatuisempia ja monipuolisempia tuotteita, joiden ympäristövaikutukset ovat entistä pienemmät”, Kamppuri toteaa.

Lisätietoa

Taina Kamppuri, Senior Scientist, 040 686 3963, [email protected]
Pasi Pirhonen, Manager IPR, 050 381 9906, [email protected]

Future of Nonwovens -hanke on osa ExpandFibre-ekosysteemiä.

Jaa
Taina Kamppuri
Taina Kamppuri
Research Team Leader