Älykäs valaistus tuo huvia ja hyötyä kaupunkilaisille - energiansäästö tutkitusti jopa yli 50 %

Uutiset, Lehdistötiedote

VTT:n koordinoiman kotimaisen SenCity-hankkeen tulokset osoittivat, että älyvalaistuksella voidaan saavuttaa jopa yli 50 %:n energiansäästö. Kaupunkilaisten näkökulmasta dynaaminen valaistus osoittautui normaalin veroiseksi.

Juuri päättynyt, suomalaisista toimijoista koostuva SenCity tarkasteli älykästä valaistusta tavoitteenaan mukautuva, turvallinen ja entistä viihtyisämpi älykaupunki. Hankkeessa rakennettiin kuuteen kaupunkiin - Helsinkiin, Lahteen, Ouluun, Raaheen, Saloon ja Tampereelle - erilaisia pilotteja ja tutkittiin käyttäjälähtöisten palvelujen toteuttamista erityisesti älykkään katuvalaistuksen näkökulmasta. 

"Tulokset olivat kannustavia. Erilaisissa käyttöolosuhteissa osoitettiin yli 50 %:n energiansäästö ohjaamalla valaistus dynaamisesti matalammalle tasolle sinä aikana, kun tietä ei käytetty", toteaa hankkeen koordinoinnista vastannut Eveliina Juntunen VTT:ltä. 

"Käyttäjätutkimus puolestaan paljasti, että dynaaminen valaistus koettiin normaalivalaistuksen veroiseksi. Kun käyttäjille myöhemmin kerrottiin saavutetusta energiansäästöstä, heidän positiivinen asenteensa sitä kohtaan voimistui entisestään", sanoo käyttäjätutkimuksesta vastannut Henrika Pihlajaniemi Oulun yliopistosta. 

"Läsnäoloa ilmaisevien sensorien käytössä erityisesti ajoteillä on Suomessa oltu hyvin varovaisia. Tutkimustuloksen valossa varovaisuus vaikuttaa turhalta", hän jatkaa.

Energiansäästön lisäksi älyvalaistus voi toimia myös muun teknologian asennuspaikkana tai tiedon tuottajana. 

"Pilotointien yhteydessä tarkastelimme mm. oppivan kuvantunnistuksen ja lisätyn todellisuuden hyödyntämistä kaupunkiympäristössä. Uudet teknologiat vastasivat toiminnoiltaan odotuksia, mutta toisaalta ulko-olosuhteiden aiheuttamiin haasteisiinkin törmättiin. Hankkeessa otettiin myös ensimmäiset askeleet tukiasemien integroimiseksi katuvalaisinpylväiden yhteyteen", Juntunen kertoo. 

SenCity-hanke toimi hyvänä kannustimena kaupungeille, yrityksille ja tutkimukselle konkreettiseen yhteistoimintaan, ja siinä saavutetut tulokset kiinnostavat laajalti. 

"Jatkossa tähtäämme älyvalaistukseen liittyvän tutkimus- ja kehitystoiminnan kansainvälistämiseen. Katseet on käännetty ensisijaisesti Eurooppaan", Juntunen lisää. 

SenCity-ryhmähanke sai rahoitusta Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelmasta osana Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus -teemaa. Kaupunkien rinnalla omia ratkaisujaan älykaupunkiteemaan kehittivät C2 SmartLight, Elisa, Greenled, Misal, Nokia, Tehomet ja Valopaa. Tutkimuksesta vastasivat Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikkö.

Jaa
Teemu Alajoki
Teemu Alajoki
Research Team Leader