Startup eLive Ecosystem’iltä uuden sukupolven ratkaisu kroonisten sairauksien ehkäisemiseen

Uutiset, Lehdistötiedote

Savonlinnalainen startup-yritys eLive Ecosystem Oy on kehittänyt uuden ratkaisun ennaltaehkäisevään ja omaehtoiseen terveydenhoitoon. Ratkaisu yhdistää ensimmäistä kertaa tekoälyprosessin, edistyksellisen anturiteknologian sekä yksilöllisen geneettisen testauksen yleisten kroonisten sairauksien ehkäisemiseksi ja haittojen vähentämiseksi. VTT:n anturiteknologiaa hyödyntävällä ratkaisulla voidaan seurata riskejä sairastua sepelvaltimotautiin, vaskulaariseen dementiaan, aivohalvaukseen, kakkostyypin diabetekseen ja uniapneaan.

Oman todellisen sairastumisriskin hallitseminen kiinnostaa yhä useampia – varsinkin niitä, joilla on sairauksiin mahdollisia sukurasitteita – koska kyseiset taudit vaikuttavat merkittävästi omaan toimintakykyyn ja terveyden tunteeseen. Myös kansanterveydellinen vaikutus on suuri, sillä mainitut sairaudet vastaavat valtaosasta pitkäaikaissairauksia ja ovat vaikuttamassa taustatekijänä kuolemantapauksiin.
 
"Ehkäisevän hoidon tehostamiseksi tarvitaan entistä yksilöllisempiä, skaalautuvia ratkaisuja, joiden avulla sairauksia voidaan seuloa ja havaita edullisemmin ja varhaisemmin", sanoo toimitusjohtaja Mikko Saajanlehto eLive Ecosystem Oy:stä.

"Yksilöllinen geenitestaus on jo itsessään globaalisti edistyksellinen ratkaisu ja tarjoaa yhdessä anturiteknologian kanssa hyvin kokonaisvaltaista seurantaa. Tekoälyn ansiosta ratkaisumme on aiempaa itsenäisempi ja skaalautuvampi."

"Kotimaisen yrityksen innovatiivisuus ja halu lähteä kansainvälisille markkinoille on jo itsessään asia, jota haluamme tukea. Tämä on myös rohkea avaus kotihoidon ja terveysteknologian kasvaville markkinoille. Sensoriteknologian, data-analytiikan ja tekoälyn soveltaminen terveysalalla ovat myös VTT:lle tärkeitä tutkimuskohteita, ja siksi olemme mielellämme teknologiankehittäjänä mukana tässä konseptissa", toteaa asiakaspäällikkö Kari Kohtamäki VTT:ltä.

Perinteisesti omaseurannassa on keskitytty yksittäisiin riskitekijöihin, kuten verenpaineen ja -sokerin mittaamiseen. Yhteisvaikutuksia on arvioitu vasta lääkärin vastaanotolla, missä tietyn kokonaisriskin ylittyessä on päätetty esimerkiksi lääkityksen aloittamisesta.

"Tietoa henkilön geneettisistä riskeistä ei ole voitu käyttää apuna, vaikka tämä tarkentaisi merkittävästi riskiarviota ja hoidon osuvuutta. Uudessa konseptissamme kaikki merkittävät riskitekijät – myös geneettinen alttius – voidaan ottaa huomioon alustavassa riskiarviossa kotioloissa", sanoo eLive Ecosystemin lääketieteellinen johtaja, lääketieteen tohtori ja sisätautiopin dosentti Mika Kastarinen.

Tekoälyyn perustuva laite arvioi riskin lääketieteessä toimivaksi osoitettuja algoritmeja käyttäen ja suosittelee sitten jatkotoimia, kuten elintapamuutoksia tai hakeutumista lääkäriin. Lopulliset hoitopäätökset tehdään toki edelleen lääkärin vastaanotolla.

Laitteen pilotointi ja kliininen testaus alkavat kesällä, ja markkinoille tuote on tarkoitus tuoda loppuvuoden 2018 aikana. Kehitteillä on sekä ammattilaisversio että kuluttajalaite itsenäiseen käyttöön.

Jaa