Älypuhelinsovelluksella työhyvinvointia tehdasympäristöön

Artikkelit
VTT

​VTT:n kehittämä Työfiilis-sovellus kannustaa teollisuustyöntekijöitä seuraamaan omaa työhyvinvointiaan ja kehittämään työtapojaan. VTT:n tähtäimessä on kumppanin löytäminen sovelluksen kaupallistamiseksi.

Valmistavan teollisuuden työntekijät eivät tänä päivänä useinkaan saa tarpeeksi palautetta työvuoron sujumisesta ja omasta työsuorituksestaan. Monet kokevat, että heillä ei ole riittävästi keinoja vaikuttaa työpäivänsä kulkuun.

Myös oman hyvinvoinnin yhteys työsuorituksiin jää usein liian vähälle huomiolle. Esimerkiksi pitkään jatkuneet univaikeudet saattavat vaikuttaa työssä jaksamiseen, ja jatkuvasti koholla oleva leposyke on merkki pidempiaikaisesta stressistä.

Kehitystyötä ihmisnäkökulma edellä

̶  Näihin ongelmiin pureudutaan EU:n rahoittamassa, kolmivuotisessa Factory2Fit-hankkeessa. Siinä kehitetään keinoja, joilla ihmisnäkökulma voidaan paremmin ottaa huomioon valmistavassa teollisuudessa, sanoo hanketta koordinoiva johtava tutkija Eija Kaasinen VTT:ltä.

Syksyyn 2019 kestävä Factory2Fit-hanke kuuluu EU:n Factories of the Future -tutkimuskokonaisuuteen.

̶  Factory2Fit-hankkeessa on VTT:n johdolla kehitetty teknologisia ratkaisuja, joiden avulla työntekijöiden yksilölliset kyvyt, tarpeet ja toiveet otetaan paremmin huomioon automatisoiduissa työympäristöissä. Näiden ratkaisujen avulla työntekijät voivat seurata omaa työhyvinvointiaan ja työssä kehittymistään, kertoo Kaasinen, joka on työssään perehtynyt ihmislähtöiseen suunnitteluun.

Työfiilis-sovellus antaa yksilöllistä palautetta

Yksi uusista hankkeessa kehitetyistä ratkaisuista on älypuhelimella toimiva ja yhdessä Fitbit-aktiivisuusrannekkeen kanssa käytettävä Työfiilis-sovellus. Se on kehitetty yhteistyössä VTT:n ja kauhavalaisen, automatisoituja metallintyöstölinjoja valmistavan Finn-Powerin kanssa.

̶  Pilottikokeiluissa Finn-Powerin valmistamiin, automatisoituihin Prima Power ‑metallintyöstölinjoihin integroitu Työfiilis-sovellus koostaa työntekijälle työvuoron jälkeen yksilöllisen palautteen, joka lähetetään työntekijän älypuhelimeen. Palautteessa näkyvät graafisessa muodossa automaatiolinjan toimintatiedot sekä aktiivisuusrannekkeen mittaamat tiedot sydämen sykkeestä, työvuoron aikana käveltyjen askelten määrästä ja työpäivää edeltäneen yön unen laadusta, Kaasinen kertoo.

Ensimmäinen pilottikokeilu Steran tehtaalla

Työfiilis-sovellusta koekäytetään kolmessa suomalaisessa pilottikokeilussa. Ensimmäinen niistä toteutettiin loppukeväästä 2018 metallirakenteita ja niiden osia valmistavan Stera Oy:n tehtaalla Forssassa. Steran pilottikokeilussa kolme metallintyöstölinjan operaattoria käytti Työfiilis-sovellusta ja Fitbit-aktiivisuusranneketta kahdeksan viikon ajan.

̶  Steralla ollaan avoimia uusille ideoille ja teknisille ratkaisuille, ja he lähtivät mielellään pilottikohteeksi, kertoo pilottikokeilun käytännön toteuttamisesta vastannut VTT:n tutkija Päivi Heikkilä.

Suunnittelun lähtökohta

̶  Halusimme rajata pilottikokeilun siten, että Työfiilis-sovelluksen antama palaute tulee vain työntekijöille. Emme halunneet antaa suoria vastauksia, vaan tarkoituksena on kannustaa työntekijöitä pohtimaan itse yhteyttä työhyvinvoinnin ja työn sujuvuuden välillä, Heikkilä selittää.

Sovelluksen käyttökokemuksen suunnittelussa tavoitteena oli tuottaa positiivista ja henkilökohtaista palautetta, joka tarjoaa mahdollisuuden omakohtaiseen pohdintaan. Kun ihminen saa palautetta omasta toiminnastaan, hän voi muuttaa omaa käytöstään.

Koska normaalia työntekoa ei haluta häiritä, palautetta ei anneta reaaliaikaisesti, vaan vasta työvuoron jälkeen.

Heikkilän mukaan suunnittelussa noudatettiin Ethics by Design -lähestymistapaa, jossa eettiset periaatteet ohjaavat suunnittelua alusta asti. Tämän periaatteen mukaisesti pyrkimyksenä oli, että sovellus oikeasti tukee hyvinvointia, ja että toteutuksessa kunnioitetaan käyttäjän yksityisyyttä ja itsemääräämisoikeutta.

Tuotantokone on pidettävä toiminnassa

Steran pitkälle automatisoitu metallintyöstölinja on Finn-Powerin valmistama. Tuotantokoneen käytöstä vastaavan operaattorin tehtävänä on pitää kone toiminnassa. Häiriötilanteen sattuessa operaattorin pitää ratkaista se nopeasti, jotta tuotantoon eri tule turhia katkoksia.

̶  Pilottikokeiluun osallistuneiden Steran operaattorien työssä yksi tärkeimmistä prioriteeteista on se, kuinka kauan tuotantolinja on ollut toiminnassa. Operaattorit kokivat, että Työfiilis-sovellus teki tämän keskeisen asian näkyväksi ja auttoi heitä tarkastelemaan asiaa oman työvuoronsa osalta, Heikkilä kertoo.

Hyödyllistä tietoa työpäivästä ja omasta hyvinvoinnista

̶̶  Työpäivän jälkeen Työfiilis-sovellus auttoi operaattoreita muistamaan mitä oli tapahtunut päivän aikana. Saamansa palautteen perusteella he pystyivät miettimään omia työtapojaan sekä sitä, miten koneen käyttöastetta voisi lisätä. Vikatilanteet ovat keskenään erilaisia ja työpäivissä on eroa, mutta palaute auttoi operaattoreita näkemään mahdollisuuksia, joilla omaa työtä voi suunnitella paremmin.

Steran pilottikokeiluun osallistuneet pitivät sydämen sykettä, askelten määrää ja unen laatua mittaavan aktiivisuusrannekkeen keräämiä tietoja kiinnostavina. Osallistujien mukaan Työfiilis-sovellus konkretisoi yhteyttä unen ja työnteon välillä. Se auttoi työntekijöitä näkemään, olivatko he nukkuneet hyvin ja miten huonosti nukuttu yö vaikutti seuraavana päivänä töissä. Kokeilussa mukana olleet huomasivat myös, että työvuoron aikana askelia kertyi yllättävän paljon.

Pilottikokeilut jatkuvat

Seuraava Työfiilis-sovelluksen pilottikokeilu alkaa marraskuussa toisella suomalaisella tehtaalla. Kolmas suomalaispilotti seuraa myöhemmin sovittavana ajankohtana.

Sovellusta aiotaan pilotoida myös Factory2Fit-konsortioon kuuluvan saksalaisen Continental Automotive GmbH:n Chemnitzissä sijaitsevalla tehtaalla. Saksalaiskokeilussa sovellusta pilotoidaan kuitenkin seuraamalla ainoastaan tuotantotietoja.

̶  VTT pyrkii kaupallistamaan Työfiilis-sovelluksen, ja pilottien tulosten valmistuttua lähdemme hakemaan kumppania, jonka kanssa sovellus voitaisiin tuotteistaa, kertoo Factory2Fit-hanketta koordinoiva Eija Kaasinen.

Factory2Fit-hankkeessa on kehitetty myös muita työhyvinvointiin vaikuttavia työkaluja ja ratkaisuja. Niillä tuetaan yksilöllistä työssä oppimista, kannustetaan hiljaisen tiedon jakamiseen ja mahdollistetaan työntekijöiden osallistuminen työympäristönsä suunnitteluun. Kaasisen mukaan hankkeen kolmas vuosi käytetään näiden ratkaisujen kokeiluihin oikeissa tehdasympäristöissä.

Factory2Fit-hanke

  • Kesto: Lokakuu 2016 – lokakuu 2019
  • Rahoittaja: EU (Horizon 2010)
  • Koordinaattori: VTT
  • Hanke kuuluu EU:n Factories of the Future –tutkimusohjelmaan.

Tutkimuskonsortioon kuuluu yhdeksän partneria:

  • Amorph Systems, Saksa
  • CCICC Riverside Medical Centre, Irlanti
  • Continental Automotive, Saksa
  • Ethniko Kentro Erevnas Kai Technologikis Anaptyxis, Kreikka
  • Finn-Power, Suomi
  • Technische Universität Chemnitz, Saksa
  • United Technologies Research Centre, Irlanti
  • Visual Components, Suomi
  • VTT, Suomi
Jaa
Visiomme tulevaisuudesta

Digitalisaatio tuo yhteiskuntamme ja liike-elämämme ulottuville uutta potentiaalia ja innovaatioita.